Bilinçaltı beynimizin, biz farkında olmadan bilincimiz dışı çalışan, bedenimizin istemsiz kaslarını yöneten, gece uyurken dahi vücut fonksiyonlarımızın çalışmasını sağlayan, beş duyumuzla algıladığımız her şeyi an be an kaydeden ve gerektiğinde kullanılmak üzere bilincin emrine veren bir parçasıdır. Bilinçaltı bilincin her dediğini yapar. Çocuk gibidir, muhteşem bir kapasitesi vardır ama saftır, bilincin her söylediğine inanır. Mesela bir insan belirlediğimiz bir kokudan midesini bulandırdığına inanmış olsun. Bilinçaltı ona her o kokuyu duyduğunda bulacaktır. Ortamda çok belirgin olmasa bile o kokuyu hemen farkedecektir. Örneğin sigara kokusu gibi….
Bilinç altının gerçekleştirme olgusu çok basittir. Örneğin elinizdeki bardağın düşen düğünüz an ve korkuyu duyduğunuz an, beynimizde canlanan resmi bilinçaltı hedef olarak alır ve hedefe doğru hareket eder.
Yani kendi kendini sabote etme tam budur. Pek çok insanın günlük hayatta başkalarına veya kendisine kendini anlatırken kullandığı sıfatlar bir çeşit self-sabotajdır. İşte onlardan bazıları:
Ben beceriksizin tekiyim
Matematiğim iyi değildir
Bende şans olsa
Hafızam pek iyi değildir
İsimleri aklımda tutamam
Benden bir şey olmaz
Kendime hakim olamıyorum
Çocuklarımı kaybetmekten çok korkarım
Korkuyorum
Bilinç altının diğer önemli ayracı….Olumsuz tümceleri kabul etmez…Yapma, üzülme, ses çıkarma…gibi olumsuz filleri yap, üzül…diye algılar…Örneğin çocuğunuza yapma dediğinizde çocuğunuzun bilinç altı yap diye algılayacaktır….