Özel Diyet Kategorileri

Kronik hastalıklar doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle oluşan, bireyin sürekli bakım ve tedavisini gerektiren ve hastalığı nedeniyle eğitim, mesleki ve sosyal uyumun olumsuz etkilendiği durumlardır. .Süreğen hastalıklar başlığı çok geniş bir grup hastalığı kapsamakla birlikte burada sadece toplumumuzda sık karşılaşılan bir grup hastalığın ana başlıkları verilmektedir. Doğrudan Diyetisyen uzmanlarımız tarafından hayata uyum sürecinde diyet ayağı doğrudan birebir görüşmeler ile yapılmaktadır

1- Kronik Hastalıklarda Beslenme Programı

  • İskemik kalp hastalıkları
  • Yüksek Tansiyon
  • Ritm bozuklukları
  • Kardiyomiyopatiler

Kalp- damar hastalıkları doğrudan beslenme ilişkili olduğu gibi tedaviye destek sürecinde ilişkilendirilebilir. Özellikle kilo kontrolü, damar sertliği önleyici diyetler, sodyum ve/veya potasyum miktarı sabit diyetler planlana bilmektedir.

Solunum yolu hastalıklarında doğrudan beslenme ilişkilendirilmese de kilo tedaviyi zorlayıcı faktör olması nedeniyle destek diyet programı uygulanmaktadır.

  • Peptik Ülser
  • Gastrit
  • İrritabl Barsak Hastalığı
  • Kronik Kabızlık
  • Karaciğer Safra Kesesi hastalıkları
  • Hazımsızlıkla ilgili hastalıklar
  • Besin alerjisi-intolerans

Mide- Barsak hastalıklarında doğru ve etkin bir diyet programı ile yaşam kalitesini etkileyen şikayetler en aza indirmek mümkündür. Özellikle İrritabl Barsak sendromunda farklı diyet kullanımları ile şikayetlerin azalması ve iyileşme süreci hızlandırılabilir. Kronik kabızlık, hazımsızlık hastalıkları ve besin intoleransları ise doğrudan diyet düzenlenmesi gerektiren hastalıklardandır. Bağırsak hastalıkların etkin bir tedavi için problemin net belirlenmesi ve sebepleri iyi incelenmelidir. Sık sık tekrarlama sık görülen bağırsak rahatsızlıklarında, tam bir iyileşme süreci yaşansa da sabit ve iyileşmeyi devam ettirecek etkin bir diyet programı yaşam boyu devam etmek gerekmektedir. Gluten intolerans, iritabl bağırsak sendromu, maya intolerans, besin alerjileri, gastrit, Safra kesesi……

Tedavi süresince veya sonrasında ilaçlara bağlı kilo problemleri çok rastlanılan bir problemdir. Böyle durumlarda uzman doktorlar ile birlikte çalışarak kilo içine ayrı stres oluşturmasını engellemeye çalışarak; danışanın huzur ve mutlu olmasını hedeflemekteyiz.

  • Diabet
  • Tiroid
  • Metabolik sendrom
  • Addison
  • Kuşing

Diabet: Şeker hastalığı, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır. Doğuştan olabildiği gibi (tip 1) yaşlılığa, stres ve genetiğe bağlı gelişebilir( tip 2)

Tiroid Bezi Hastalıkları:Tiroid bezinin büyümesine ‘guatr denir. Çok geniş bir yelpazede olan tiroid bezi hastalıkları beslenme ve vücut ağırlığı çok ilişkilidir. Tüm vücut hızını kontrol eden Tiroid hormonları ayrıca calsium, d vitamini,kemik calsium bütünlüğü….. gibi bir çok vitamin ve mineralin metabolik faaliyetler için önemlidir. Hipotroit, hipertiroit,Guatr, Tiroditler …..

Metabolik sendrom, insulin direnciyle başlayan abdominal obezite, glukoz intoleransı veya diabetes mellitus, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı (KAH) gibi sistemik bozuklukların birbirine eklendiği olumcul bir endokrinopatidir.

Endokrin Hastalıklarından Diabet, tiroid ve metabolik sendrom  gibi hastalıklarında ilaç tedavisine ek diyetisyen desteği çok önemlidir. Sadece diyet örüntüsünün değiştirilmesi veya sınırlandırılmış diyet kullanmanın yeterli olmayacağı gibi, keskin bir yaşam değişikliği olmalıdır. Bir toplumsal hedef olarak toplumda genetiği çok olan diabet, tansiyon, kalp hastalıkları ve tiroid hastalıklarını bireysel bilinci artırarak, uzman kontrollerin gerekliliği anlatarak ve obeziteyi azaltarak metabolik sendrom ulaşmadan veya çoklu organ problemi oluşmadan önlemek veya erken tedavi sağlayabilmektir.

  • Kronik Vajinal Enfeksiyon
  • İnfertilite
  • Hormon Bozuklukları
  • Dismenore

Kadın hastalıklarında özellikle hormon bozukluklarında veya polikistik over sendromu gibi hastalıklarda sürecin sonucu olarak görünen kilo alma meyil, insülin direnci bozulması gibi….  durumlarda tedaviyi kolaylaştırmak ve etkinleştirmek içi zayıflamak çok önemlidir.

Polikistik Over Sendromu: Gençlik Dönemiyle başlayan, günümüzde sıklığı artan bir hormonel bozuklukdur. Son dönemlerde artışı beslenme kaynaklığı olduğu konuşulsa da genetiğin söz konusu olan bu rahatsızlık insülin direncin bozulmasından, kilo artışı, kıllanma ve ciddi hormonel bozukluğuna bağlı kalıcı rahatsızlığa temel oluşturabilmektedir. Bu sebeplere bağlı özellikle gençlik dönemi kilo artışı iyi araştırmalı ve uzmanlardan destek alınmalıdır.

En basit tanımı ile Kanser vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Hastalık, hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve normal hücrelere yer bırakmaması ile başlar. Bu, vücudun olması gerektiği gibi çalışmasını zorlaştırır.

Kanserin sebepleri

  • Sigara alkol kullanımı,
  • Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma,
  • Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,
  • Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.)
  • Bazı virüsler.
  • Hava kirliliği.
  • Radyasyona maruz kalma,
  • Kötü beslenme alışkanlığı gibi bazı sebeplere bağlanmaktadır. Günümüzde beslenme önemi bir kez daha göz önüne çıkmasının en önemli sebeplerin biridir. Hastalığın oluşumu etkili olduğu gibi tedavi sürecinde çok önemli bir yer almaktadır. Nitratli beslenme, hazır gıdalar, katkı maddeleri,doğal beslenmeme, rafine ürünler, besinlerdeki aflotoksin artışı …..gibi bir çok sebep kanser sebepleri sayılabilir. Tedavi sürecinde ise Kanser çeşidine göre bile değişen sınırlı diyet planlaması yapıldığı gibi temel anlamda doğal, antioksidan miktarı yüksek, vitamin ve mineralden zengin diyetler düzenlemekteyiz.

2- GAPS Beslenme Programı

Bağırsak sağlığı için birinci ve en temel nokta bağırsak florasındaki bakteri dengesini sağlamaktır. Sağlıklı bir bağırsakta Probiyotik adı verilen faydalı bakterilerin oranının yüksek, hastalık yapıcı patojen bakteri ve mantarların oranının ise daha düşük seviyede olması gereklidir. Bağırsak hastalıklarında ise patojenik flora oranı olması gerektiğinden daha fazladır ve bağırsak flora anormalliği vardır. Bu nedenle, GAPS Beslenmesinde, probiyotik sağlayan fermente gıdalar ve hazır probiyotikler son derece önemlidir ve diyette önemli bir yeri vardır. Diğer yandan da, patojenleri besleyen ve onların çoğalmasını sağlayan karbonhidratlara yani şekerli ve nişastalı gıdalara diyette asla yer verilmez.

GAPS Tedavisi-Diyetinde ikinci önemli nokta; Leaky Gut Syndrome(Aşırı Geçirgen Bağırsak Sendromu-) adı verilen sızdıran bağırsak yapısına sebep olan, ince bağırsak duvarındaki hasarı ve geçirgenliği iyileştirerek; toksinlerin, sindirilmeyen besinlerin, ağır metallerin, böcek ilacı gibi kimyasalların, katkı maddelerinin bağırsak çeperinden kana geçişini engellemektir. Böylece; bağırsak astarındaki hasar iyileşerek bağırsak geçirgenliği ve ve bağırsak geçirgenliğinden kaynaklanan gıda intoleransları ortadan kalkar; beynin, bedenin, bütün organların ve dokuların toksinlenmesi engellenmiş olur. Psikoloji sendromlarının ve psikiyatrik hastalıkların nedeni olan beynin toksinlenmesi ile fizyolojik hastalıkların temel nedeni olan bedenin toksinlenmesi ortadan kalktığı için iyileşme sağlanır.

Diyetin temeli şeker ve nişastanın olmaması ve bağlı olarak glutensiz olmasıdır. Ayrıca Önemli bir nörotoksinden olan kazomorfinden kurtulmak için süt ve süt ürünlerin yoktur. Farklı diyet süreçleri takip edilen bu özel diyet ufak değişiklikler ile farklı isimler ile anılabilmektedir. Taş devri diyet, fodmap,….

Bağırsaklardaki problemler nedeniyle toksinlenen beyin; toksinlenmenin olduğu bölgedeki kan akış hızının azlığı veya ​fazlalığı nedeniyle ve nörotransmitter dengesizliğine de bağlı olarak; otistik, şizofrenik, epilepsik, depresif, hiperaktif, disleksik, manik, panik, obsesif vb. semptomların tam bir iyileşme görülmeye bilse de septom azaltma ve yaşam kalitesini artırabilmektedir.

Mide krampları, şişkinlik, ishal,düzensiz bağırsak har ve kabızlık gibi belirtiler ile tanımlanan irritabl bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıkların hastalığa bağlı şikayetleri azalttığı gibi yaşam kalitesini artırır.

GAPS diyetine sadece bir diyet programı değil, sağlıklı beslenme hayat tarzı olarak bakmak gerekiyor. Doğal beslenme, kansere koruyucu ve zayıflamada bile etkindir. Zira sağlıklı bir bağırsak demek, sağlıklı bir metabolizma, vücut demektir. Bu bakımdan kişi sağlığına kavuştuktan sonra bu sağlık durumunu yeniden sağlıksız alışkanlıklar edinerek bozmak doğru olmayacaktır.

3- Anti aging-Koruyucu Diyet

Yaşam koşulların değişmesi, değişen hastalık oranları ve yaşam süresinin uzamasına bağlı, daha kaliteli ve sağlıklı yaşayabilmek için hayatın temeli beslenmeyi yeni bilimsel yaklaşımların doğrultusunda programlamak. Genetiğimizin olumsuzluklarını en aza indirebilmek için beslenme planlaması yapılmaktadır

Hastalıklar oluşmadan, mental ve fiziksel performansımızı en yüksek düzeyde kullanabilecek sağlıklı nesiller yetiştirmek için toplu bir program olabilmektedir.

Duygu Bilir Kale Akınal - DoktorTakvimi.com

Mokan Danışmanlık © 2024. Bütün hakları saklıdır.